DataD begeleidt Agentschap Natuur en Bos op het vlak van faunabeheerzones

De everzwijnen zijn in opmars! Everzwijnen vormen niet de gebruikelijke doelgroep van DataD, maar zijn zeker interessant als onderzoeksonderwerp. Het Agentschap voor Natuur en Bos schakelde DataD in om input te verzamelen voor de overlegmomenten in de faunabeheerzones. Er is namelijk een beleid nodig dat een antwoord biedt op de uitdagingen die de aanwezigheid van everzwijnen met zich meebrengt. De input van belanghebbenden werd via een online bevraging verzameld en door DataD geanalyseerd. Daarnaast gebeurde ook een kwalitatieve analyse.

Everzwijnen in twee kampen

Al meer dan vijftien jaar zijn er op bepaalde plaatsen in Vlaanderen opnieuw everzwijnen te vinden. Voor sommigen is de terugkeer en opmars van de everzwijnen een genot, maar voor anderen vormen ze eerder een probleem vanwege de schade aan landbouwgewassen of het creëren van verkeersongevallen. In de streek rond Arendonk en Oud-Turnhout werden bijvoorbeeld verschillende maïsvelden beschadigd in 2023.

De Vlaamse Overheid is sterk bezig aan een beleid dat antwoord moet bieden op de verschillende uitdagingen die de aanwezigheid van everzwijnen met zich meebrengt. Hierbij wordt er gekozen voor een beheer van everzwijnen met inspraak van verschillende belanghebbenden. Om deze participatieve benadering een wettelijk kader te geven, verscheen in 2014 de figuur van het jaarlijks overleg in faunabeheerzones (FBZ’s) en wildbeheereenheden (WBE’s) in de Vlaamse jachtwetgeving (artikel 54 en 55 van het Jachtvoorwaardenbesluit van 25 april 2014).

Agentschap voor Natuur en Bos

Binnen elke faunabeheerzone vindt jaarlijks een overleg plaats om een consensus te bereiken over beheerdoelstellingen en -maatregelen met betrekking tot everzwijnen op bovenlokaal niveau voor de volgende periode. Het Agentschap voor Natuur en Bos schakelde DataD in om input te verzamelen voor de verschillende overlegmomenten. Daarnaast zal de verzamelde info van DataD ook gebruikt worden op het jaarlijks overleg dat gevoerd wordt binnen elke Wildbeheereenheid om een consensus te bereiken over beheerdoelstellingen en -maatregelen op lokaal niveau.

DataD stond in voor het verzamelen en verwerken van informatie aan de hand van een bevraging over beheersmaatregelen voor everzwijnen die de stakeholders het afgelopen jaar uitgevoerd hebben op het terrein.

Methodiek en rapportering

Aan de hand van een online vragenlijst werd informatie verzameld. DataD peilde in deze bevraging bij de betrokkenen naar concrete realisaties in het afgelopen kalenderjaar evenals naar specifieke knelpunten en hun vermoedelijke oorzaken.

We weten dat het bij dit soort onderzoek van groot belang is om gerichte en eenduidige vragen te stellen. Bij bevragingen voorzien we ook voldoende open vragen zodat de respondenten suggesties en ideeën kunnen aanreiken. Elke bevraging valideren we aan de hand van een verstaanbaarheids- en interpretatietest (pre-test).

De bevraging werd door DataD online verspreid naar mogelijke participanten:

  • via ontvangen distributielijsten;
  • via het beschikbaar stellen van een link (URL) aan verschillende koepelverenigingen.

Na het veldwerk analyseerden we de input van meer dan 750 stakeholders/respondenten. Hierbij werden noodzakelijke controles uitgevoerd om de kwaliteit van het onderzoek te garanderen. DataD voerde verschillende analyses voor dit (markt)onderzoek uit. Zo werden er bijvoorbeeld bivariate analyses uitgevoerd, waar de resultaten van een stelling werden weergegeven per zone. De analyses gebeurden over verschillende stakeholdergroepen heen en de resultaten werden opgedeeld per faunabeheerzone.

DataD berekende ook PCI-scores. PCI staat voor Potential of Conflict Index. Dit wordt gebruikt bij stellingen met een meetinstrument met bijvoorbeeld een 5-puntenschaal. De PCI geeft inzicht in de spreiding van de gegevens/respondenten en berekent het potentieel voor conflict tussen de respondenten. En dit op een bevattelijke manier voor een niet statistisch publiek. Deze score kan helpen om strategieën en beleid te ontwikkelen die conflicten voorkomen. Naast de kwantitatieve analyse, werd er ook een kwalitatieve analyse gedaan. DataD gaf hierbij een gebiedsgericht overzicht per faunabeheerzone van knelpunten.

De resultaten van de bevraging werden op een gestructureerde en begrijpelijke wijze voorgesteld door DataD, zodat de verschillende stakeholders daarmee aan de slag kunnen voor zelfreflectie, voortzetting van de maatregelen en nieuwe initiatieven.

Over DataD en CityD-WES group

CityD-WES group verstrekt onafhankelijk advies aan organisaties, bedrijven en besturen en opereert vanuit twee merken DataD en CityD.

DataD is expert in marktonderzoek en marktstrategie. Met zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek gaan we verder dan data en leveren we heldere inzichten in marktsegmenten en in het gedrag van consumenten/klanten. Deze inzichten vertalen we in actiegericht advies. DataD maakt bedrijven en organisaties “marktgedreven”. We zorgen ervoor dat u uw klant, concurrent en omgeving beter leert kennen. Dat u uw producten of diensten perfect afstemt op de wensen van de markt. Dat u uw bestaande afzetmarkten verder uitbouwt en nieuwe markten aanboort. Kortom, DataD zet uw uitdagingen om in kansen.

CityD versterkt de lokale en regionale dynamiek op basis van gericht onderzoek, heldere visies, strategie en een uitvoerbaar maatregelenpakket. Met ons werk richten wij ons op Citymarketing en Centrummanagement, Handel en Horeca, Ruimtelijke Economie, Toerisme en Vrije Tijd, Vastgoed en Gebiedsontwikkeling. Ons ultieme doel is om jouw en onze omgeving aantrekkelijk te maken voor bewoners, bezoekers én bedrijven.


Geïnteresseerd in (markt)onderzoek en beleidsvorming? Meer informatie nodig over onderzoeksmethodieken, een haalbaarheidsonderzoek of de Consumeter? Wil je meer weten over DataD en de ondersteuning die we je kunnen bieden? Contacteer ons voor een vrijblijvende (digitale) afspraak!

keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x